FrieslandCampina is flink geraakt door de coronapandemie. Het zuivelconcern haalt daarom bezuinigingen naar voren om de kosten te verlagen.
Het concern schrapt zo’n duizend banen, zowel in de productie als bij managementlagen. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren.
Het bedrijf laat weten dat er voor het jaar 2020 ook geen langetermijnbonussen uitgedeeld worden aan het senior management, om bij te dragen aan de kostenbesparingen.
Voor aangesloten melkveehouders verandert er niets. Het concern zal gewoon dezelfde hoeveelheid melk blijven afnemen.
Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt circa 1.000 banen vanwege de coronacrisis. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren.
Volgens de onderneming raakt de viruspandemie de resultaten en is daarom besloten om besparingsmaatregelen, die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, nu al in gang te zetten.
Volgens topman Hein Schumacher is het bedrijf door de crisis in een “perfecte storm” beland. Tegenslagen als de gesloten grens tussen Hongkong en China en het wegvallen van omzet voor de levering aan horeca en cateraars, drukken zwaar op het concern. Daarbij staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk.
Om dit op te vangen wil FrieslandCampina de kosten structureel verlagen. Zowel in de productie als bij managementlagen zullen er minder mensen nodig zijn.
Mogelijk worden er ook fabrieken gesloten. Eerder dit jaar besloot FrieslandCampina al om zijn kaasfabriek in het Noord-Brabantse Rijkevoort dicht te doen.
Waar mogelijk zal het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten.
FNV is verrast door de reorganisatie
"We beseffen dat er hierbij ingrijpende beslissingen moeten worden genomen die gevolgen hebben voor onze mensen en dat het bedrijfsresultaat over 2020 negatief zal worden beïnvloed door herstructureringskosten", aldus Schumacher. "Het zijn echter noodzakelijke ingrepen om als bedrijf succesvol te kunnen opereren en ook in de toekomst aan onze leden-melkveehouders een toonaangevende melkprijs te kunnen blijven uitbetalen."
Voor vakbond FNV komt de reorganisatie onverwacht. "Ik had dit niet zien aankomen", zegt FNV-bestuurder Ron Vos die regelmatig contact heeft met de ondernemingsraad van het concern.
Toch begrijpt Vos dat er ingegrepen moet worden. "Door de coronacrisis zijn we niet allemaal minder melk gaan drinken. Maar bij FrieslandCampina wordt het geld niet verdiend met pakken melk. Ze moeten het meer hebben van bijvoorbeeld babymelkpoeder en levering aan de horeca. Daar gaat het nu slechter mee."
CNV laat weten dat de aankondiging tot grote zorgen heeft geleid. "Iedereen vraagt zich nu af voor welke locaties deze reorganisatie gevolgen gaat hebben", zegt onderhandelaar Henk Jongsma van de bond. "FrieslandCampina wil nu versneld plannen doorvoeren, maar die zijn zeer ingrijpend. We willen daar snel een goed gesprek over, voordat er overhaast van alles wordt doorgedrukt."
Geen langetermijnbonus in 2020 voor de top
Het bedrijf laat weten dat er voor het jaar 2020 ook geen langetermijnbonussen uitgedeeld worden aan het senior management, om bij te dragen aan de kostenbesparingen. Voor aangesloten melkveehouders verandert er niets. Het concern zal gewoon dezelfde hoeveelheid melk blijven afnemen.
FrieslandCampina heeft vestigingen in 36 landen en biedt werk aan ongeveer 24.000 medewerkers. In Nederland telt de onderneming bijna 8.000 werknemers, in buurlanden België en Duitsland gaat het om ruim 1.300 en bijna 1.500 mensen.